بحران دولت آلمان (2) - inaes-موسسه مطالعات آمریکای شمالی و اروپا
بحران دولت آلمان (2)
04 01 2025 08:30
کد خبر : 41884132
تعداد بازدید : 55
پایان رسمیِ دولتِ «ائتلاف چراغ راهنمایی» (Ampel-Aus)
روز دوشنبه 16 دسامبر همانطور که پیشبینی میشد بوندستاگ (مجلس فدرال آلمان) به صدراعظم رأی اعتماد نداد و بدین ترتیب اولاف شولتز در کنار کورت کسینجر (۱۹۶۹-۱۹۶۶) با تصدی مقام صدراعظمی به مدت حدوداً ۳ سال در جایگاه نخستِ کوتاهمدتترین صدراعظم آلمان از ۱۹۴۹ ایستاد.
از مجموع ۷۳۳ کرسی بوندستاگ، سوسیال دموکرات ۲۰۷، دموکرات مسیحی ۱۹۶، سبزها ۱۱۷، دموکرات آزاد ۹۰، آلترناتیو برای آلمان ۷۶، چپها ۲۸، واگنکنشت ۱۰ و مستقلها ۹ کرسی را در اختیار داشتند. برای برکناری صدراعظم نیاز به ۳۶۷ رأی منفی بود، یعنی نصف کرسیها به علاوهی یک. در رأیگیری روز دوشنبه از مجموع ۷۱۷ رأی مأخوذه، ۳۹۴ رأی منفی، ۲۰۷ رأی مثبت و ۱۱۶ رأی ممتنع برای شولتس حاصل شد. ۲۰۷ رأی مثبت به شولتس برابر است با ۲۰۷ کرسی در بوندستاگ که در اختیار حزب سوسیال دموکرات بود، یعنی میتوان ادعا کرد که تنها همحزبیهای شولتس به او رأی اعتماد دادند و سبزها به عنوان یکی از ۳ حزب حاضر در «ائتلاف چراغ راهنمایی» که در کنار سوسیال دموکراتها در برابر حزب دموکرات آزاد موضعگیری کردند، از او حمایت نکردند. به این معنا که یا رأی منفی دادند و یا رأی ممتنع. البته ۱۶ نماینده هم اصلاً در رأیگیری شرکت نکردند. فاصلهگرفتن سبزها از شولتس که این روزها به چهرهای نامحبوب تبدیل شده با هدف محافظت از خود در برابر ترکشهای حاصل از فروپاشی ائتلاف به نظر میرسد. از آنجایی که در انتخابات آتی وی شانسی ندارد، این تصمیم سبزها در چهارچوب واقعگرایی کاملاً قابل فهم است. همچنین اکنون همهی نگاهها به فریدریش مرتس رهبر حزب دموکرات مسیحی است که به احتمال قوی صدراعظم بعدی جمهوری فدرال آلمان خواهد بود و سبزها اگر بخواهند در دولت فدرال حضور داشته باشند باید به نحوی با مرتس به توافق برسند.
با توجه به نتایج نظرسنجیهای کنونی به نظر میرسد که برای دومین بار از ۱۹۴۹ باید منتظر ائتلافی از ۳ حزب باشیم، چرا که هیچ ائتلاف ۲ حزبی نمیتواند کرسیهای لازم برای تشکیل دولت جدید را به دست آورد. از آنجایی که هیچ حزبی حاضر به ائتلاف با حزب آلترناتیو برای آلمان AfD نیست، ۳ ائتلاف ۳ حزبی قابل تصور است: «ائتلاف کِنیا» (1) (سیاه CDU، قرمزSPD ، سبزdie Grünen : رنگهای پرچم کشور کنیا)، «ائتلاف آلمان» (2) (سیاه CDU، قرمز SPD، زرد FDP: رنگهای پرچم آلمان) و «ائتلاف شاهتوت» (3) (سیاهCDU ، قرمزSPD ، بنفش BSW).
تشکیل «ائتلاف کنیا» نیازمند مذاکرات بسیار طولانی و پیچیده خواهد بود چرا که بین حزب دموکرات مسیحی و حزب سبزها اختلافات جدی در مورد سیاستهای محیطزیستی و استفاده از انرژیهای فسیلی و اتمی وجود دارد. پیش از برگزاری رأی اعتماد در بوندستاگ، رهبران و چهرههای شاخص احزاب به سخنرانیهای حدوداً ۱۰ دقیقهای پرداختند و هر کس سعی کرد دیگری را مقصر اصلی نابسامانیها در آلمان نشان دهد. در این میان مِرتس رهبر حزب دموکرات مسیحی و هابک چهرهی شاخص حزب سبزها و وزیر اقتصاد با شدیدترین الفاظ یکدیگر را نواختند به طوری که موجب تعجب برخی از کارشناسان سیاسی در آلمان شد. این امر امکان قرارگرفتن این ۲ حزب در یک ائتلاف را بسیار دشوار میکند. اگر حزب سبزها در مورد سیاستهای انرژی و محیطزیستی که در واقع فلسفهی وجودی این حزب است عقبنشینیهای اساسی از مواضع کلیدی خود انجام دهد، بعید نیست که ریزش قابل توجهی در طرفداران این حزب روی دهد. از اینرو تصمیمگیری برای حزب سبزها برای ائتلاف با حزب دموکرات مسیحی بسیار دشوار خواهد بود.
با توجه به اینکه حزب دموکرات آزاد FDP بر اساس نظرسنجیهای کنونی زیر حدنصاب ۵ درصدی برای حضور در مجلس فدرال است، تشکیل «ائتلاف آلمان» نیز راه سختی در پیش دارد. اول قطعینبودن حضور این حزب در بوندستاگ و بعد قرار گرفتن در کنار حزب سوسیال دموکراتی که به علت اختلافهای اساسی با آن «ائتلاف چراغ راهنمایی» فروپاشید، احتمال تشکیل چنین ائتلافی را کم میکند.
حال به سومین گزینه یعنی «ائتلاف شاهتوت» بپردازیم که یک بازیگر جدید در صحنهی سیاسی آلمان یعنی «حزب واگنکنشت BSW» (4) به رهبری دکتر صحرا واگنکنشت در آن حضور دارد. این حزبِ نوپا در ژانویهی ۲۰۲۳ تشکیل شد که مؤسس و اعضای ارشد آن به دلیل اختلافهای درونحزبی از حزب چپها die Linke جدا شده و حزب خود را تشکیل دادند. این حزب به طرفداران خود قول داده که در آینده اسم خود را تغییر داده تا تمرکز بر شخص مؤسس حزب که اسمش بخشی از نام حزب است کاسته شود.
اما هدف از پرداختن به «ائتلاف شاهتوت» اتفاقی است که به تازگی در ایالت تورینگن روی داد. ایالت تورینگن (Thüringen) به مرکزیت شهر ارفورت یکی از ۵ ایالت واقع در آلمان شرقی (DDR) بود که پس از اتحاد دو آلمان تبدیل به یکی از ۱۶ ایالت جمهوری فدرال آلمان (BRD) شد. این ایالت با رقمی حدود ۳۶ هزار یورو سرانهی تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۳ در رتبهی آخر بین ایالتها قرار گرفت. همچنین در سال ۲۰۲۳ رشد اقتصادی منفی یک درصد را تجربه کرد که موجب افزایش نارضایتی بین شهروندان شده است. در آگوست ۲۰۲۴ انتخابات مجلس ایالتی برگزار شد و همانطور که پیشبینی میشد حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» (AfD) با کسب ۳۲ کرسی از ۸۸ کرسی مجلس ایالتی در صدر قرار گرفت. حزب دموکرات مسیحی (CDU) ۲۳، حزب تازهتأسیس واگِنکِنِشت (BSW) ۱۵، حزب چپها (Die Linke) ۱۲ و حزب سوسیال دموکرات (SPD) ۶ کرسی را به دست آوردند. درست است که حزب «آلترناتیو برای آلمان» به تنهایی نتوانست اکثریت کرسیها را به دست بیاورد، و از آنجایی که ائتلاف با این حزب تبدیل به خط قرمزی غیرقابل عبور و تابویی نشکستنی تبدیل شده است، این حزب شانس حضور در دولت ایالت تورینگن را ندارد، اما با توجه به کسب بیش از یک سوم آرا، توان جلوگیری از تصویب برخی قوانین که برای تصویب نیاز به دو سوم آرا دارند را به دست آورد.
پس از حدود ۳ ماه مذاکره بین احزاب برای تشکیل ائتلاف، سرانجام در ۲۴ نوامبر بین ۳ حزب دموکرات مسیحی (سیاه)، سوسیال دموکرات (قرمز) و حزب واگنکنشت (بنفش) توافقی ۱۲۶ صفحهای شکل گرفت و رسماً اعلام عمومی شد. در پایانِ مقدمهی این توافقنامه نوشته شده: «کشور امید و همبستگی» (5). البته مشکلی در این ائتلاف وجود دارد و آن اینکه این ۳ حزب در مجموع ۴۴ کرسی از ۸۸ کرسی مجلس ایالتی را در دست دارند، یعنی برای کسب اکثریت به یک کرسی دیگر نیاز دارند. پس از حدود ۳ ماه مذاکره، زمانی که احزاب راه دیگری نیافتند، مجبور به عقبنشینی از مواضع خود شدند تا این ائتلاف ممکن شود. در این میان بیشترین عقبنشینی مربوط به حزب واگنکنشت بود که رهبر آن دکتر صحرا واگنکنشت در نهایت از مواضع خود در مورد سیاست خارجی و امنیتی در برابر کاتیا ولف رئیس این حزب در ایالت تورینگن عقبنشینی کرد و در مصاحبهای عنوان کرد که «بر اساس این توافق، مشارکت ما در دولت ممکن و معقول است.» (6).
این اتفاق نشان داد که شعار «بدون سازش، دموکراسی ممکن نیست» (7) قابلیت بالایی برای ساختن ائتلاف بین احزاب دارد. البته توجه به این نکته نیز ضروری است که حزب تازهتأسیس واگنکنشت به جهت علاقه داشتن برای تجربهی اولین مشارکت در دولت ائتلافی آمادگی بیشتری برای سازش داشت. مهمترین نتیجهی این توافقنامه البته این بود که باب مشارکت با حزب واگنکنشت گشوده شد، امری که کمکم داشت به تابویی همچون تابوی ائتلاف با حزب «آلترناتیو برای آلمان» تبدیل میشد. اگر واگنکنشت بتواند در انتخابات آتی به سبد رآی حدوداً ۱۰ درصدی برسد، تشکیل «ائتلاف شاهتوت» دور از ذهن نیست، هر چند که موافقت مرتس با حضور واگنکنشت در کابینهی ائتلافی بسیار دشوار به نظر میرسد.
با فرا رسیدن تعطیلات سال نوی میلادی کمی از تب و تاب انتخاباتی در آلمان کاسته شده است. علت دیگر و البته مهمتر برای این بیرونقی این است که در حال حاضر همهی نگاهها به آن سوی آتلانتیک است، چرا که آغاز به کار دولت دونالد ترامپ در ایالات متحدهی آمریکا در ۲۰ ژانویه و اعلام رسمی برخی از تصمیمات اقتصادی و سیاسی او در روز نخست بیشک بر فعالیتهای انتخاباتی در آلمان تأثیر خواهد داشت. اگر از این پس دولتهای ائتلافی در آلمان ۴ سال خود را کامل کنند، و در نتیجه شروع به کار دولتهای جدید در آلمان کمی پس از شروع به کار دولتهای جدید در ایالات متحده آمریکا باشد، شاهد تأثیر بیش از پیش سیاست آمریکا بر صحنهی سیاسی آلمان خواهیم بود.
به هر روی «دموکراسی آلمانی» آزمونی دشوار پیش روی دارد و نامعلوم بودن برندگان انتخابات نشان از اصیل و واقعی بودن این دموکراسی است.
نویسنده: رامین نوربخش
پینوشت
-
Kenia-Koalition
-
Deutschland-Koalition
-
Brombeer-Koalition
-
Bündnis Sahra Wagenknecht
-
Ein Land der Hoffnung und des Zusammenhalts
-
Auf dieser Grundlage ist für uns eine Regierungsbeteiligung möglich und sinnvoll
-
Ohne Kompromisse keine Demokratie